Priporočila za uspešno psihoterapijo Aleksandra 2021-03-09T08:50:14+00:00

Priporočila za uspešno psihoterapijo

IZBIRA STROKOVNJAKA

Psihoterapija spreminja posameznikov način življenja. Zato oseba, ki nas ob tem vodi nosi veliko odgovornost. Pri izbiri psihoterapije in strokovnjaka psihoterapevta je potrebno vedeti, da poklic psihoterapevt v Sloveniji uradno ne obstaja, čeprav je zelo razširjen. Zaradi tega je smiselno strokovnjaka izbirati na podlagi verificirane javno priznane psihoterapevtske izobrazbe, njegovih delovnih izkušenj in osebnega doživljanja v terapiji. Slednje je prav tako izjemno pomembno, saj sama izobrazba ne garantira uspeha, tako kot to velja za katere koli druge poklice. Kot piše J. Kosmač (2020, Inštitut Zavest): “… je treba poudariti, da razne diplome, ki imajo v resnici le status tečaja, niso javno priznana izobrazba. Podobno velja za šole in univerze, ki ne izvajajo javno priznanih (verificiranih) programov terapije.” Glede na to, da je popularnost psihoterapije v vzponu in se lahko za psihoterapevte predstavljajo osebe, čeprav nimajo nobene verificirane terapevtske izobrazbe, je smiselno predhodno preveriti izobrazbo izbranega strokovnjaka. Ravno zaradi takšnih nenaklonjenih okoliščin se lahko pod oznako psihoterapija še bolj lagodno ponujajo storitve, ki ne dosegajo zadovoljivih pogojev in standardov dela.

Ob osnovnih izobraževalnih pogojih vam psihoterapevt mora najprej zbujati varnost in zaupanje. Njegovo verodostojnost prepoznavamo predvsem v njegovi fleksibilnosti. Koliko je zmožen razumeti vašo stisko, sprejemati vaša stališča in upoštevati vaše potrebe ter vaša soočanja, ko se ne z njim ne strinjate. Ob vsem tem je bistveno dejansko delo in vaš napredek v terapiji.

USPEŠNOST PRVIH SREČANJ

Navadno nam instinkti pomagajo, da začutimo, ali nam določene zadeve ustrezajo. Zato se je dobro zanašati na začetne občutke, ki jih prebuja psihoterapija. Podobno kot pri knjigi, ki se je lotimo, a nas začetek ne pritegne. Včasih trmasto vztrajamo, da bi le prišli do zanimivega dela, na koncu pa le ugotovimo, da se je v začetnih občutkih skrival tudi konec in da bi čas ko smo bili v pričakovanju lahko bolj produktivno izrabili. Zato iz vidika, da posameznik pridobi upanje in zagon za delo, pomagajo že prva srečanja. Ne glede na to je pomembno, da posameznik kritično pristopa do dejanskega dela. Najbolje je, da že od prvega srečanja dalje preverja, ali mu proces pomaga k napredovanju in s tem daje oporo ter upanje. Ali pa ga občasno bega odzivnost obravnave na njegove potrebe, kar povzroča negotovost. Posameznik se lahko vpraša:

  • Ali se počutim sproščeno in slišano?
  • Ali dobivam zadovoljive informacije o svojem stanju in konkretna navodila za ravnanje v problemski situaciji?
  • Ali mi pomagajo že prva srečanja?

V kolikor po prvih srečanjih posameznik ne začuti nobenih pozitivnih sprememb v doživljanju ob tem da upošteva podana navodila psihoterapevta, je majhna verjetnost, da mu bo obravnava v prihodnje koristila.

KONKRETNE REŠITVE IN NAVODILA

Za resno delo so potrebne konkretne spremembe v vsakdanu. Zato so zelo pomembni konkretni napotki in konkretna navodila, ki jih daje psihoterapevt. Ne le razglabljanje, raziskovanje in razumevanje dogodkov v posameznikovem življenju. Uspešna psihoterapija mora v skladu z vašimi zmožnostmi počasi spreminjati vaš vsakdan, vplivati na vaše odločitve, kar vam predvsem prinaša večje zadovoljstvo.

SPROTNI REZULTATI

Rezultati učinkovitega okrevanja se kažejo sproti. To pomeni, da lahko oseba konstantno prepoznava napredek, ki ga omogoča psihoterapija. Čeprav v nekaterih primerih obstaja možnost, da se stanje na začetku zaradi posega v dolgoletno rutino organiziranega vsakdana na določen način tudi poslabša, mora kljub temu posameznik čutiti zaupanje v sam proces in v trud, ki ga vanj vlaga.

REDNO OBISKOVANJE SREČANJ

Redno obiskovanje srečanj je predpogoj za uspešnost procesa individualne sistemsko relacijske psihoterapije. Kolikor je le mogoče, se srečanj udeležujte redno enkrat tedensko. Uspešen proces ima svoj začetek in zadovoljiv konec. Nepotrebne prekinitve navadno delujejo zaviralno na pridobljene spremembe in podaljšujejo trajanje zdravljenja.

ODKRIT ODNOS

Naše sodelovanje temelji na odprtosti. Če se s strokovnjakom v čem ne strinjate, menite, da določena trditev za vas ne drži, so določeni napotki za vas neustrezni, vas kaj moti ali česa ne razumete, to čimprej povejte. Samo na odkrit način se lahko razrešijo nesporazumi, kar omogoča neoviran proces.

.

BERITE DALJE: